Julie Van Vlasselaer in Gazet Van Antwerpen

Klachten mens en dier werken elkaar in de hand

Putse fysiotherapeute verzorgt zowel paard als ruiter

GVA 2015 – Als ruiter en opgeleid fysiotherapeut merkte Julie Van Vlasselaer dat ruiters en paarden mekaars lichamelijke klachten kunnen versterken. Daarom ontwikkelde zij een unieke combinatie van kinesitherapie voor paard en ruiter, die zij sinds kort ook aanbiedt aan collega-paardenliefhebbers.

Al in haar jeugdjaren besliste Julie Van Vlasselaer dat ze ‘iets met dieren’ wilde gaan doen. “Maar dierenarts was geen optie, omdat ik niet zo goed tegen bloed kan”, legt ze uit. “Daarom wilde ik mij verdiepen in de paardenkinesitherapie, maar daarvoor was eerst een opleiding tot humaan kinesitherapeute nodig.”

Ondertussen is Julie fulltime aan de slag als fysiotherapeute voor mensen, maar dat combineert ze nu sinds kort met haar passie voor paarden. Alvorens met dieren aan de slag te gaan, volgde ze nog een bijkomende opleiding aan de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit van Gent.

Spieren ontspannen

“De anatomie van mensen en paarden vertoont aanzienlijke gelijkenissen, maar de manier waarop de spieren belast worden is natuurlijk volledig verschillend”, gaat ze voort. “Ik merkte na verloop van tijd dat ruiters en paarden mekaars lichamelijke problemen in de hand kunnen werken of kunnen versterken. Bovendien zijn paarden zeer werkwillige dieren die de ongemakken die ze voelen vaak fel compenseren.”

Haar idee kreeg vorm nadat Julie problemen opmerkte bij zichzelf en haar paard. “Ik merkte een aantal terugkerende zaken”, legt ze uit. “Zo weet ik ondertussen dat ik meer geduld moet hebben om mijn paard linksaf te laten draaien. Het dier reageert trager door een afwijking aan mijn linker heup, waardoor ik het commando minder duidelijk kan doorgeven. Gaandeweg merkte ik de problemen ook op bij andere mensen en kreeg de therapie stilaan vorm.”

Diagnotisch onderzoek

Of het concept ondertussen succes kent? “De combinatie van ruiter en paard is bij mijn weten nog niet bekend. Momenteel heb ik enkel klanten die recreatief paardrijden”, zegt Julie. “Bij geïnteresseerden ge ik eerst langs voor een diagnostisch onderzoek. Ik ga steeds ter plaatse voor de behandeling. We bekijken op welke prikkels het paard reageert alvorens over te gaan tot het los masseren van de spieren en stretchoefeningen. Ik geef ook tips over hoe het paard best te longeren, zodat bepaalde spieren kunnen aansterken”, vertelt de fysiotherapeute. “Eigenaars staan er vaak weinig bij stil, maar wie op een correcte manier rekening houdt met zijn of haar eigen beperkingen, en die van het paard, zal merken dat het rijden na verloop van tijd alsmaar vlotter gaat.”